Вітаю Вас, Гість
Головна » 2022 » Лютий » 11

Держлісагентство розробило нові правила, за якими вже в цьому році почне відбуватися заготівля деревини. З найважливішого – віднині основна перевага надається вибірковим методам, рубкам переформування та природному поновленню лісів. Ідея вибіркових рубок виникла наприкінці XIX ст. у Німеччині. Основні її принципи зводилися до того, що через кожні 10 років у насадженні проводилися розріджування.

Переглядів: 51 | Додав: logger | Дата: 11.02.2022

У зв’язку з глобальним потеплінням та збільшенням посушливості клімату ризик лісових та інших ландшафтних пожеж залишається вкрай високим.

 

 

Наразі в Україні практично не визначено жодних методичних підходів для комплексного оцінювання пожежної небезпеки ландшафтів та характеристики їхніх пожежних режимів. В Україні пожежна небезпека визначається виключно для окремих ділянок лісового фонду.

 

 

Довгий час у фокусі наукової спільноти перебували виключно лісові пожежі, хоча відомо, що значна їхня кількість виникає поза лісом, поширюючись на лісові масиви з інших типів ландшафтів (Зібцев С., Східноєвропейський Центр Моніторингу Пожеж).

 

 

Для дослідження ландшафтних пожеж та їх режимів було застосовано дані продуктів MODISSentinel-2 та Landsat 8. Створені на основі продуктів Sentinel та Landsat мапи типів земного покриву (land cover) і типів землекористування (land use) слугували додатковими індикаторами для ідентифікації того чи іншого ландшафту та відправними точками оцінювання пожежних ризиків у них.

 

 

Щорічно у природних екосистемах Лівобережного Лісостепу пошкоджується від 104 до 810 тис. га земель.

 

 

Переглядів: 36 | Додав: logger | Дата: 11.02.2022