Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Березень » 23 » Проведено обстеження об’єктів природно-заповідного фонду з метою визначення санітарного стану насаджень "Сєвєродонецького ЛМГ"
10:08
Проведено обстеження об’єктів природно-заповідного фонду з метою визначення санітарного стану насаджень "Сєвєродонецького ЛМГ"

Комісія в складі начальника відділу нагляду та прогнозу ДСЛП “Харківлісозахист”  Кучерявенко Т.В., головного лісничого ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ» Луганського ОУЛМГ Хорошилової Л.Є., інженера охорони та захисту лісу ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ» Луганського ОУЛМГ Варенко О.В., директора ДП «Луганська агролісомеліоративна науково-дослідна станція» Юрченка В.А., лісничого Бобрівського лісництва Скуріда І.М., в.о.Голови Муратівської с\р Ніловко Н.І., Голови Мирнодолинської с\р Верютіної Н.Д., головного спеціаліста відділу заповідної справи земель, біоресурсів та екомережі Управління екології та природних ресурсів Луганської обласної державної адміністрації Макєєва Є.М. провела лісопатологічне обстеження насаджень заповідного урочища місцевого значення «Шамраєва дача» на загальній площі 446,8 га з метою визначення санітарного стану лісових насаджень.

 

 

обстежені насадження заповідного урочища «Шамраєва дача» Бобрівського лісництва ДП “Сєвєродонецьке ЛМГ” мають ознаки погіршення санітарного стану внаслідок їх ураження хворобами (комплекс дереворуйнівних грибів, кореневою губкою), стовбуровими шкідливими комахами (верхівковим та шестизубим короїдами). Передумовами  масового розмноження стовбурових шкідливих комах та послаблення лісових насаджень є абіотичні чинники, серед яких окремо можна виділити високу температуру повітря, низьку вологу ґрунтів, потужні суховії. Вищенаведені фактори характерні для степової лісорослинної зони та створюють агресивні умови зростання деревних порід в цілому.

Велика кількість повалених, вітровальних і сніголамних дерев (захаращення) в загалі по заповідному урочищу «Шамраєва дача» підвищує пожежну небезпеку. Наявність дерев вищенаведеної категорії на проїзних шляхах та мінералізованих смугах унеможливлюють проїзд пожежних формувань у пожежонебезпечний період та підвищують ймовірність пожежі (перешкоджає проведенню профілактичних заходів з попередження лісових пожеж, а саме створення та догляд за мінералізованими смугами).

Виявлені ксилофаги заселяють стовбури у зоні товстої, тонкої кори та гілок. Під час живлення жуки та личинки короїдів пошкоджують тканини стовбура дерев, в зоні яких знаходяться провідні пучки, трахеїди (провідні тканини, які забезпечують обмін речовин між коренем та кроною дерева). Висока кількість вильотних отворів шестизубого короїда-стенографа свідчить про ймовірне заселення нових деревостанів без ознак послаблення. Тривалість спалаху короїдів залежить від наявності кормової бази та погодних умов і може тривати від 1 –го до 9-ти років. в хронічних осередках тривалість спалаху від 10-ти років і до тих пір поки насадження або загине або оздоровиться з будь-яких причин.

Слід зазначити, що санітарно-оздоровчі заходи, в обстежених ділянках, не проводились з 2015 року, що в свою чергу призвело до погіршення санітарного стану насаджень, а також сприятливих умов для розмноження шкідників та хвороб лісу.

В разі не проведення санітарно-оздоровчих заходів в осередках масового розмноження короїдів в соснових насадженнях заповідного урочища «Шамраєва дача» до весняного вильоту і розселення (початок квітня), а також обов’язкового спалювання порубкових залишків для унеможливлення їх поширення, осередки шкідників перейдуть до хронічної форми та будуть поширюватися прискореними темпами.

 

Переглядів: 162 | Додав: logger