Вітаю Вас, Гість
Головна » 2020 » Лютий » 28 » Консультації щодо формування ефективних моделей управління лісовими смугами
16:35
Консультації щодо формування ефективних моделей управління лісовими смугами

25 лютого 2020 р. на базі УкрНДІЛГА відбулись консультації з ключовими зацікавленими сторонами щодо формування ефективних моделей управління лісовими смугами в Харківській області. Консультації відбулися за сприяння FAO ООН, Асоціації сільських, селищних рад і об’єднань громад України та Global Environment Facility.

Наталія Морозюк, керівниця Аналітичного центру АССОГУ канд. екон. наук, ознайомила учасників заходу з результатами опитування ОТГ щодо стану полезахисних лісових смуг в Україні. В Харківській області в опитуванні взяли участь 6 громад, 2 з них знаходяться на початковій стадії оформлення права власності/користування на земельну ділянку під лісовою смугою. Загалом 91 % ОТГ в нашій державі не мають такої документації. Половина громад готова передати лісові смуги в оренду без аукціонів із умовою підтримання їх у належному стані. В Харківській області на це готові 80 % громад.

У жодній громаді в Харківській області не проведено інвентаризацію лісових смуг. У межах держави таку інвентаризацію проведено на території лише 9 % громад.

Голови ОТГ занепокоєні тим фактом, що передача повноважень де-юре відбулася, але де-факто вони не мають ресурсів (техніки, спеціалістів) для інвентаризації та ефективного використання лісових смуг.

Стосовно додаткових вигод, які може отримувати громада від насадження лісових смуг, ОТГ Харківщини, згідно з опитуванням, схиляються переважно до використання лісосмуг для отримання деревини на опалення та обігрів.

Представники аграрного бізнесу висловили сумніви щодо реальної можливості ефективного використання захисних лісосмуг через відсутність гарантованого для власника ринку збуту, а також через певні особливості регіону, а саме: наявність великого поголівя дикого кабана та низькі моральні якості окремих мешканців регіону. 

Юрист FAO ООН Олександр Попсуй презентував три моделі управління лісосмугами, кожна з яких розроблена для різних власників – чи то власником лісосмуги є ОТГ, чи то приватні підприємства, фермери, сільськогосподарські підприємства, чи то державні підприємства, НААН, Міністерство освіти України, Укравтодор або Укрзалізниця. Деякі представники ОТГ висловили бажання стани учасниками пілотного запуску запропонованих моделей.

Проект Правил утримання і збереження полезахисних лісових смуг було розроблено УкрНДІЛГА та передано до Міністерства аграрної політики і продовольства України в січні 2019 року.

Зазначений проект Правил окрім лісомеліоративної характеристики полезахисних лісових смуг містить інформацію про механізм і підстави для проведення заходів щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг. Також у ньому визначено комплекс заходів із підвищення меліоративної ефективності полезахисних лісових смуг й умови, що негативно впливають на їх стан.

Переглядів: 96 | Додав: logger